Airmove för friska hem och friska människor
Airmove vet att friska hem leder till friska människor. När huset mår bra, mår även de som bor i huset bra.
En ständig fråga ledde till innovation
Lars Östlin grundande Airmove. Han arbetade då bland annat med braskaminer och förklarar vad det var som triggade Airmoves innovativa resa:
- Vi tröttnade på att vi alltid fick frågan om det gick att få värmen till andra rum. Braskaminer gör jättebra värme, men bara i ett specifikt rum och det gick inte att få runt värmen i huset, som vi ville ha det. Detta har varit ett problem i alla tider och ingen har gjort någonting åt det.
När du eldar i din eldstad, blir det varmt i det rum där kaminen står. Många gånger blir det till och med för varmt, samtidigt som andra rum i huset inte får tillräckligt med värme. Det Lars ville lösa var problemet med att sprida värmen till andra rum.
Ett eget testhus i en nedlagd ICA-butik
Detta var ett dilemma, utan en lösning, därför började Lars och hans kollegor testa sig fram. De köpte en nerlagd ICA-butik och byggde ett testhus inne i butiken. I testhuset kan man köra rökmaskiner och det finns temperaturkännare i väggar, golv och tak. Huset möjliggör att man kan testa sig fram och utveckla nya produkter.
- Det här huset är kärnan i det vi håller på med. Det är den biten som gör att vi verkligen får fram de produkter vi vill inom Airmove, poängterar Lars.
Med testhuset på plats, började Arimove-teamet att testa. De testade alla befintliga lösningar och testade nya egna. Det man insåg var att alla försöker flytta värmen från det varma rummet, men alla tester av denna teknik gav samma dåliga resultat. Visst spred sig värmen från rummet med braskaminen, men långt ifrån så bra som man önskade.
- Då kom tanken att man kan prova att vända på konstruktionen - att där man vill ha in värmen, där suger man ut kylan, berättar Lars.
Det var en enkel men samtidigt genial lösning. Man vände på steken och skickade ner kall luft från övervåningen, och då trycktes den varma luften upp genom trappen. Där och då så föddes Airmove och den första produkten Airmove 2.0.
En lyckad första installation
Och redan vid den första riktiga installationen i ett typiskt svenskt hus, visade det sig att alla tester stämde:
- Första livehuset vi körde, var ett hus i Fagersta, som had väldigt stora problem. De hade en jättebra braskamin i sitt vardagsrum, men det var bara vardagsrummet som vart varmt. Kök, hall, övervåning var jättekalla. På övervåningen var det till och med is på balkongdörren och det var is på rutan i det rummet där vi monterade Airmoven. 30 minuter efter monteringen gjorde vi en ny mätning, då hade vi exakt samma temperatur i hela huset. Isen som fanns på balkongdörren och i det rum där vi monterade Airmoven, var helt borta; det var helt torrt på fönstren. Så redan där och då började vi förstå att det här kan bli riktigt skojigt att hålla på med, förklarar Lars.
Lösningar på nya problem
Problemet med att cirkulera luften i huset var nu löst, men ganska snart upptäckte Lars och teamet på Airmove att det fanns fler problem i de svenska husen. För att få energisnåla hus har vi tilläggsisolerat och vi har bytt fönster och visst får vi energieffektiva hus, men på tok för täta, med risk för mögel och dålig luft i huset. För att lösa det problemet finns den helautomatiska produkten Airmove 3.0, så man nu både kan ventilera huset och cirkulera luften i det. Med tiden har Airmove 3.0 fått sällskap av källarventilen Airmove 3.5.
Man har med tiden även tagit fram badrumsfläkten Airmove Flow, som ytterligare en byggsten i att få bra luft i huset. Airmove Flow hjälper till att ventilera ut luft via husets våtutrymmen, så att man får till ett bra luftflöde genom huset. När luft ventileras ut, kommer ny frisk luft in via husets friskluftsventiler. Airmove Flow finns i två versioner med olika dimensioner Airmove Flow 100 och Airmove Flow 250.
Även om man med Airmove 2.0 kan jämna ut temperaturen mellan olika våningsplan, så kan man ha problem med temperaturskillnader mellan olika rum. Detta problem har lett fram till innovationen Airmove 1.1, som förbättrar cirkulationen mellan rum i bostaden och på så vis jämnar ut temperaturskillnader mellan olika rum.
Centralt för Airmove är också en ständig tanke på energieffektivitet. När man tilläggsisolerat och bytt fönster är ju tanken ofta att spara energi. Samtidigt behöver huset god ventilation för att må bra. Airmove jobbar för att du inte ska behöva välja mellan ett energisnålt och ett välmående hus. Med smarta innovationer kan du få både och.
Otroligt positiv repsons
Lars tycker att det är roligt med all positiv respons på Airmoves produkter genom åren:
- Responsen när vi presenterar våra produkter från Airmove, har också varit överväldigande. Vi försöker att hitta ett sätt att få folk i huset att må bra. Friska hus, friska människor. Och vi jobbar väldigt hårt med att lösa alla de problemen med cirkulation och ventilation och till det då även med humana priser. Det ska inte behöva kosta ett par hundratusen att bygga om, för att få ett bra hem.
Och resan går vidare. Airmove fortsätter att ta sig an utmaningen med att hjälpa svenska hem, så att de som bor där mår bra.
Del av ett EU-projekt
Airmove ingår i ett EU-finansierat utvecklingsprojekt, där man försöker hitta orsaker bakom hög sjukfrånvaro på arbetsplatser.