Att installera ventilation i självdragshus

Din guide till bättre inomhusluft

Även om god ventilation är viktig har det aldrig tidigare varit mer aktuellt än idag. I takt med att energipriserna ökat i alarmerande takt har många ägare av självdragshus fokuserat på att täta sina hem - särskilt under vintermånaderna.

 

Detta har medfört att husägare allt mer väljer alternativ som extra isolering och treglasfönster. Tyvärr innebär dessa åtgärder även att självdraget tenderar att försämras. När det kommer till kritan lämpar sig självdragshus bäst i kombination med oljepannor, väggar och dåligt tätade fönster.

 

Går du i tankarna på att ersätta självdraget rekommenderar vi dig att kontakta en expert för att identifiera den bästa lösningen för ditt hus. Här vill vi passa på att rekommendera vår kostnadsfria rådgivningstjänst som du kan boka upp.

Om du istället önskar göra det på egen hand kommer vi i denna guide att redogöra för allt som du behöver veta och lite därtill!

Hur installerar man ventilation i ett självdragshus – Steg för steg

Följande ventilation- och installationsguide fokuserar på den viktigaste delen av projektet, nämligen planering. För att undvika fallgropar och kostsamma misstag kommer vi nedan att dela ett antal punkter vilka vi anser vara viktiga innan du sätter igång på allvar!

1. Planera utifrån husets behov

Börja med husets behov. Var står luften ofta stilla? Vilka rum upplever du är i behov av bättre luftcirkulation? Genom att identifiera problemområden kan du få till installationen rätt redan från början. Samtidigt minskar du även risken för handpåläggningar och extrajobb.

2. Välj rätt typ av lösning

Termostatstyrda friskluftsventiler räcker oftast gott och väl när det kommer till självdragshus. Dessa installeras vanligtvis i väggar, gärna 0,5 meter från närmsta värmekälla och ej direkt ovanför fönster. För större hus kan du överväga ett mekaniskt frånluftssystem som aktivt suger ut luft.

 

Vi ser gärna att du kompletterar med konstant gående frånluftsfläktar i dina våtutrymmen då vi aldrig kan få in mer luft i huset än vad man för ut från huset i ett flöde och frånluftsflödet minskar risken för att det skall bildas mögel i våtutrymmet.

Det finns olika typer av friskluftsventiler, väljer man en termostatreglerad friskluftsventil för väggmontage behöver man i regel 1 / rum, väljer man istället fönsterventiler krävs det fler antal ventiler för att få samma inflöde på friskluft som kan bidra till att man upplever kallras.

3. Placera ventilerna på rätt plats

När du väl har bestämt dig för vilken lösning du ska välja är det dags att komma igång med projektet på allvar. Det är praxis att börja med ventilationsplacering i sov- och vardagsrum - dock ej ett krav. Boverkets rekommendation är dock 1 friskluftsventil per 25 till 30 kvadratmeter hus-yta Anledningen till detta är helt enkelt att behovet av frisk luft är som störst i dessa utrymmen.

4. Borra hål och montera

Att borra hål är enkelt med rätt verktyg. Därför behöver du först och främst ta reda vad det är för typ av material som du ska borra i. När det kommer till hus i Sverige kommer du oftast borra i betong, sten, gips eller trä.

 

Undvik att stressa och fokusera på att montera försiktigt med en stadig hand i en lugn omgivning. Sist men inte minst får du inte heller glömma att täta eventuella springor för att undvika oönskat luftläckage.

 

Använd verktyg av rätt diameter för den produkt du skall montera, Airmove har ett eget sortiment med rätt dimensioner att tillgå i webbshoppen

5. Optimera luftflödet mellan olika rum

För att skapa ett jämnt luftflöde kan du välja att installera dörrventiler i dörrar. Detta hjälper luften att röra sig fritt genom huset, samtidigt som du minimerar risken för att luften står still i vissa rum. Luften kan inte färdas genom en stängd dörr.

Kan man installera ventilation själv?

Ventilering är inte bara en fråga om luftflöde utan även om rätt placering i kombination med kontinuerligt underhåll. Felaktig installation medför ofta en sämre effekt än vad som förväntas. Likaså leder bristfälligt underhåll till mer smuts och damm.

 

Du behöver inga större förkunskaper att installera en friskluftsventil. Men om du överväger att investera i ett betydligt mer avancerat system som till exempel mekanisk frånluft kommer du att behöva anlita en expert.

Här är en enkel tabell över olika system för självdragsventilation, respektive svårighetsgrad:

Typ

Svårighetsgrad (1-5)

Beskrivning

Termostatreglerad friskluftsventil
Utbyte av huvud-del i befintlig kanal

1

Lätt att installera, ventil huvuden för friskluftsintag.

Komplett termostatreglerad friskluftsventil

2

Enkelt system med håltagning i väggar för luftflöde.

Takventiler

3

Kräver håltagning i tak / genom bjälklag för installation.

Ventilationstorn

4

Kräver ett torn eller skorsten för att skapa naturligt drag.

Installera ventilation i självdragshus: Kostnad för olika system

Priset för installation kan variera beroende på system och omfattning. För att ge dig en prisidé har vi sammanställt en översikt för olika lösningar i tabellen nedan:

 

Typ av installation

Kostnad (SEK)

Friskluftsventil

600 – 1000 per enhet

Mekaniskt frånluftssystem

12 000 – 20 000

Komplett FTX-system

50 000 – 90 000

 

Att säkerställa en god kvalitet på inomhusluften kan upplevas som ytterst kostsamt. Med ett välfungerande system kan du minska risken för fuktskador och skapa ett bättre inomhusklimat för alla!

För- och nackdelar med självdragsventilation

Fördelar

●      Budgetvänlig och effektiv installation.
Självreglerande termostat för optimal ventilation året runt

●      Kräver inte så mycket underhåll.

●      Tyst i drift och märks knappt.

●      Behöver inte kopplas till en elcentral.
Annat än om man kompletterar med frånluftsfläkt i våtutrymmen.

●      Fungerar även när strömmen faller bort.

Nackdelar

●      Svårt att reglera flödet med passiva ventiler

●      Kräver större mängd värme.

●      Risk för högre energiförbrukning
om man väljer passiva manuella ventiler.

●      Kräver stora kanaler.

●      Saknar kapacitet att återvinna värme.

 

Även om ventilation i självdragshus har många positiva delar kommer det hela även med en rad nackdelar som du behöver känna till. Nedan har vi skapat en tabell som redogör för de vanligaste:

Effekt av god ventilation– En grafisk illustration

Diagrammet nedan visar effekten som ventilation kan tillföra när det installerats på rätt sätt i ett självdragshus. Som du kan notera har både temperatur och luftfuktighet förbättras avsevärt efter installation.

 

Kurvorna illustrerar hur luftfuktigheten stabiliseras medan temperaturen hålls jämn. Detta bidrar i sin tur till ett renare och framför allt friskare inomhusklimat för både dig och alla andra i hushållet!

 

Måste man tänka på något speciellt när man monterar ventilation?

När du bestämmer dig för att installera ventilation i ditt hus behöver du reflektera över ett antal punkter innan du sätter igång, nämligen:

  • Befintliga rördragningar: Innan du kavlar upp ärmarna behöver du undersöka huruvida det redan finns existerande rördragningar för installation. Det gäller särskilt om du nyligen köpt ett äldre hus. Har du tur kan den gamla ägaren redan dragit rör men inte hunnit fullfölja projektet. Glöm ej att kontrollera diameter på rören innan du köper ventiler eller huvuden.
  • Vindsutrymme: Har ditt hus ett vindsutrymme där du kan stå på huk? Då finns det ideala förutsättningar för att dra kanaler, placera fläktar och aggregat utan att störa andra i hushållet. Detta bidrar även till att värna om husets invändiga charm, något som många husägare tycker är viktigt.
  • Allergiker: Om du eller någon annan i hushållet har allergier eller astma är det viktigt att anpassa ventilationen efter det. Detta uppnås genom att använda särskilda filter vilka utformats för dessa varianter av allergier, Airmove har pollenfilter som tillbehör.

Vanliga frågor

 

Hur mycket kostar det att installera ventilation i ett självdragshus?

Kostnaden varierar beroende på vilken typ av lösning som du väljer. Väljer du till exempel att installera självreglerande termostatstyrda friskluftsventiler på egen hand kan du räkna med en kostnad upp till 800 kr för varje ventil. Om du istället väljer ett komplett FTX-system kan det kosta upp till 80 000 kr (efter rot).

Hur lång tid tar det att installera ventilation i ett självdragshus?

Tidsåtgången baseras på valet av ventilationssystem, storleken på huset, vem som ska göra

jobbet etc. För den billigaste varianten med ventiler som du installerar på egen hand kan du räkna med en montagetid på cirka 90 minuter / ventil.
För mer komplexa FTX-system kan det hela kräva upp till en arbetsvecka.

Hur svårt är det att själv installera ventilation i ett självdragshus?

När det kommer till "D.I.Y ventilation & installation" är det en fördel om du har erfarenhet av liknande arbete. Detta är dock inte ett krav eftersom du kan montera ventilation själv även om du är en nybörjare. På vår Youtube kanal finns informativa instruktionsvideos.