Är ventilationen i källaren tillräcklig ?
Historiskt sett har källare fungerat som ett förvaringsutrymme snarare än som boyta. Därför var det sällan någon reflekterade över lukten som ofta förekom i dessa utrymmen. Tiderna har dock förändrats och idag är det ganska vanligt att även använda källarutrymmet som boyta.
Detta ställer i sin tur helt nya krav när det kommer till fukt, lukt och temperatur. Ett sätt att hantera det hela är att installera godkänd och effektiv ventilation. Därför kommer vi i denna guide att titta närmare på vad du behöver tänka på när du går i tankarna att omvandla källarutrymmet till boyta.
Rekommendationer för ventilation i källaren
Boverket, Folkhälsomyndigheten och andra experter är överens – bra ventilation är avgörande för en hälsosam inomhusmiljö, även i källare. Boverkets byggregler (BBR) har tydliga krav på hur ventilation ska fungera i villor och andra byggnader.
Ventilationen måste ge tillräckligt med frisk luft för att hålla luften inomhus ren och frisk. Den ska också transportera bort fukt, föroreningar och överskottsvärme. Luften måste fördelas jämnt i alla rum för att ventilationen ska fungera som den ska.
Vad orsakar fuktproblem i källaren?
En källare klassas i regel som en riskkonstruktion. Eftersom den är omgiven av jord på sidorna och underifrån, är förekomsten av fukt betydligt högre än hos andra utrymmen. Även om det kan finnas flera anledningar till att fukt tränger in i källaren tenderar följande att vara några av de vanligaste:
1. Dålig dränering
En av de vanligaste orsakerna till att det bildas fukt i källaren är bristen på dränering. När vatten inte leds bort från fastigheten, där till exempel dräneringssystemet blivit igensatt, kan det samlas vatten runt grunden. Detta kommer under tid att droppa ner i källaren och bidra till uppkomsten av fukt.
2. Grundvatten
Om fastigheten byggts i ett område med en hög grundvattennivå kan vattnet naturligt pressas in i källaren via fastighetens fundament. Det hela kan förvärras ännu mer under ihärdigt regn med hög nederbörd.
Dålig ventilation
Källare är ofta dåligt ventilerade, något som resulterar i att fukten inte kan hitta en väg ut. Många källarutrymmen tenderar även att ha bastu, tvättrum och dylikt, något som ytterligare ökar ansamlingen av fukt.
Läckande rör
Det är inte heller ovanligt att läckande rör resulterar i fuktproblem. Även om det kanske inte upplevs som ett problem i första taget kan även mikroskopiska läckor komma att resultera i fuktskador över tid.
Kapillär uppsugning
Anses vara en av de vanligaste orsakerna till att fukt bildas i källarutrymmen. Det hela inträffar genom att suga upp vatten via små sprickor och porer vilka förekommer i väggar och golv. I slutändan kan det hela leta till bildandet av mögel. Processen blir ännu mer kraftfull om marken runt fastigheten är ständigt fuktig.
Hög luftfuktighet över en längre period
Om du upplever hög luftfuktighet i källarutrymmen under en längre tid, samtidigt som du struntar i att lösa problemet, kan det resultera i en rad otrevliga överraskningar. Några av de vanligaste är enligt följande:
- Mögel och svamptillväxt: I källarutrymmen där luftfuktigheten ligger mellan 75 - 80% och temperaturen ligger runt 15 grader, kan mögel börja växa på bara 30 dagar. Detta gäller särskilt om du förvarar saker som tidningar, trä eller annat organiskt material.
- Skador på byggnaden: Om möglet får härja fritt kan det skada husets grund och konstruktion. Trä kan börja ruttna, betong kan spricka och metall kan rosta. Detta kan göra huset svagare och leda till dyra reparationer.
- Den unika "källarlukten": Du har säkert känt den unkna lukten i en fuktig och mörk källare. Lukten är svår att bli av med och kan sprida sig till resten av huset. Detta påverkar hela inomhusklimatet och kan göra det mindre trivsamt att vistas där.
Så förbättrar du ventilationen i källaren
Om du vill förbättra ventilationen i källaren behöver du fokusera på två saker: att få in frisk luft och att få ut dålig luft. För att få in frisk luft kan det behövas nya friskluftsventiler. Dessa installeras genom att borra en kanal genom ytterväggen, så att utomhusluft kan strömma in.
Vid installationen behöver du tänka på följande:
- Placera ventilen högt upp på väggen, Då blandas den kalla luften med den varma, samtidigt som du minskar förekomsten av drag.
- Gamla vik eller dragventiler har ofta en ram av metall och har i regel en fyrkantig genomföring genom grunden och då kan man enkelt komplettera Airmove 3.0 med en montageplatta eller välja vår Airmove 3.5 Källarventil som är termostatreglerad.
- Du kan aldrig få in mer luft i ditt utrymme än du för ut, därför är det i regel bra att få en förbrukningspunkt i källaren som suger ut begagnad luft och samtidigt aktiverar tilluften så man uppnår ett flöde, Flöde från utsidan och in , ett flöde runt och till sist ett flöde ut från källaren.
Airmove – Smarta tilluftsventiler för källaren
Med en friskluftsventil från Airmove slipper du justera luftintaget själv. Ventilen sköter det automatiskt och anpassar sig efter utomhustemperaturen. Tack vare en inbyggd termostat regleras både luftspalten och mängden luft som släpps in, utan att du behöver göra något.
När temperaturen sjunker minskar Airmove-ventilen luftflödet, och när det blir varmare ökar det igen. Hur många ventiler du behöver i källaren beror på storleken och antalet rum. En riktlinje är att använda en ventil per 25 kvadratmeter. Är rummet större än 25 kvadratmeter är två ventiler ett bättre val.
Vanliga frågor
Hur vet jag om min källare har problem med ventilationen?
Några av de vanligaste tecken på dålig ventilation i källarutrymme är unken lukt, fuktfläckar, imma på fönster och bildandet av mögel.
Är det svårt och dyrt att förbättra luften i källaren?
Det behöver varken kosta skjortan eller kräva avancerade lösningar för att njuta av friskare luft i källaren. Enklast är att på egen hand installera tilluftsventiler från Airmove vilka är både billiga och effektiva. På vår YouTube-kanal hittar du fler informativa tips och råd.
Kommer dränering att lösa fuktproblem i källaren?
Nej, även om dränering är viktigt kan det finnas andra anledningar till att fukt uppstår i din källare. Det är därför viktigt att gå till botten med problemet och inte förlita sig på en lösning.