Vad är tecken på dålig ventilation i huset?
Vi människor behöver tillgång till ren luft för att vi ska kunna må bra. Därför är det viktigt att ha ett fungerande och effektivt ventilationssystem. Tyvärr är det inte alltid enkelt att märka av om din bostad har en dålig ventilation.
Anledningen till det hela är att de som bor i hushållet har en tendens att vänja sig vid den dåliga inomhusluften. Detta kan resultera i en rad hälsoproblem som många förknippar med något helt annat än just dålig ventilation och luft.
För att du ska få en bättre förståelse för ämnet i fråga, samtidigt som vi gör dig uppmärksam på hur du undviker vanliga fallgropar, kommer vi att ägna resten av denna guide åt att diskutera dålig ventilation i detalj. Fortsätt därför läsa vidare så du inte missar viktig information!
Luften i en bostad måste kontinuerligt bytas ut
Bostadens ventilationssystem har som uppgift att föra in tillräckligt med uteluft, samtidigt som den håller ute andra typer av hälsofarliga ämnen. Vidare behöver även ventilationen motverka att föroreningar sprids från ett utrymme till en annan.
Om luftkvaliteten i toaletten är sämre än den luft som återfinns i bostadens andra rum har ventilationen i uppgift att förhindra spridning av den förorenade luften. För att du ska få andas frisk och ren luft behöver även följande punkter vara uppfyllda:
- Rätt typ av ventilationssystem.
- Genomtänkt val av byggmaterial.
- Fuktsäkra byggmaterial.
Uteluftsflödet ska vara minst 0,35 liter per sekund för varje kvadratmeter av bostadsytan. Om ingen är hemma kan du minska flödet till 0,10 liter per sekund och kvadratmeter. Det hjälper dig i sin tur att spara energi utan att påverka ventilationen för mycket.
Din hälsa påverkas mer än du anar av dålig ventilation
Kvaliteten på luften inomhus påverkas av många olika faktorer. Några av dessa är stearinljus, doftljus, tobaksrök, byggmaterial, möbler, matos, parfym, rengöringsmedel, husdjur - för att nämna några.
Nedan har vi sammanställt en överskådlig tabell med uppskattningar baserade på hälsorapporter och vägledning från Folkhälsomyndigheten om hur dålig ventilation kan komma att påverka hälsan hos dig och andra som ingår i hushållet:
Hälsoproblem |
Andel påverkade (uppskattning) |
Beskrivning |
Luftvägs- och andningsbesvär |
20-30% |
Irritation och inflammation i luftvägar, särskilt vid allergier eller astma. |
Irritation av slemhinnor |
15-25% |
Ögon och näsa kan upplevas torra eller kliande. |
Huvudvärk |
10-20% |
Relateras ofta till dålig luftcirkulation och höga nivåer av koldioxid. |
Onormal trötthet |
25-40% |
Uppstår när dålig ventilation påverkar balansen av syre och luftens kvalitet. |
Koncentrationssvårigheter |
15-30% |
Dålig luftkvalitet kan minska hjärnans syresättning och leda till trötthet. |
Ökad infektionskänslighet |
10-15% |
Dålig ventilation kan sprida bakterier och virus i luften. |
Hudutslag |
5-10% |
Kan orsakas av dålig luft eller hög luftfuktighet. |
Hur känner man igen dålig ventilation?
Det finns ett antal metoder för att ta reda på om du har en väl fungerande ventilation. Viktigt att nämna dock är att äldre hus är betydligt mer benägna att drabbas av dålig luft på grund av bristande ventilation än nybyggen.
I många fall har ägarna till äldre hus låtit installera självdragsventilation som kanske inte fungerar helt optimalt. Detta inger en falsk trygghet, något som du behöver vara extra vaksam på.
Men hur ska du avgöra då huruvida din ventilation gör jobbet eller ej? För att besvara denna fråga kan du använda dig av två enkla, dock väldigt kraftfulla metoder vilka vi redogör för härnäst.
Metod 1: Kontrollera och undersök tilluftsflödet
Den första metoden innebär att gå runt i din(a) sov- och allrum. Var uppmärksam på huruvida det finns ventiler installerade i fönster och/eller väggar vilka möjliggör för luft att tränga fritt i huset - utan hinder.
Därefter ska du placera handen varsamt mot ventilatorn och känna av om liften rör sig, alternativt om det är helt stilla. Använd sedan en tändare som du tänder framför ventilen för att ta reda på vilket håll som lågan lutar mot.
Lågan rör sig inåt huset |
Lågan rör sig inget alls |
Om lågan rör sig inåt rummet är det ett gott tecken. Mer konkret innebär det att luften strömmar in utan hinder, något som även innebär att du kontinuerligt får in ny och frisk luft. |
Om lågan inte rör sig över huvud taget har du fått reda på varför du har dålig luft i bostaden. Notera att du behöver upprepa denna process för alla rum där ventilerna finns installerade. |
Metod 2: Granska och analysera frånluftsflödet
Den andra metoden innebär att testa frånluftsflödet. För att luften ska kunna tränga in i bostaden måste även den existerande luften i bostaden hitta ut. Fungerar det inte, så spelar det ingen roll hur många ventiler du installerat.
Förflytta dig över till badrummet och/eller tvättstugan. Identifiera därefter en rund ventil (vanligtvis vit). Dra av en liten bit av toalettpapper och placera den mot ventilen. Undersök sedan om en av dessa utfall uppfylls:
Toalettpapper fastnar |
Toalettpapper faller |
Om toalettpappret fastnar direkt betyder det att du har en stabil frånluft i bostaden. Detta innebär även att ventilationen fungerar som den ska. |
Faller toalettpappret istället rakt ned mot golvet? Då är det viktigt att åtgärda problemet eftersom dålig ventilation leder förr eller senare till fukt- och mögelskador! |
Om du har dålig ventilation är det viktigt att kontakta ett ventilationsföretag. Vi på Airmove kan undersöka problemet och föreslå en lösning som passar just dig. Kom ihåg att dålig ventilation kan leda till fukt och mögel, vilket på sikt orsakar kostsamma skador på bostaden.
Vad kan man göra åt dålig ventilation?
Först och främst rekommenderar vi dig att installera en av våra produkter. Vi erbjuder ett brett utbud av ventilationslösningar till marknadsmässiga priser. Du kan även göra en del på egen hand - både före och efter att ha installerat Airmoves ventilationsprodukter. Nedan redogör vi kortfattat för några av dessa åtgärder:
- Vädra med jämna mellanrum. Uteluften är nästan alltid av bättre kvalitet än den som återfinns inomhus.
- Kontrollera friskluftsventilen. Oavsett om du har installerat en friskluftsventil från Airmove eller en annan leverantör gäller det att hålla dessa öppna och rena.
- Ventilera ordentligt. Luften ska kunna cirkulera fritt i bostaden. Med ventiler i trösklar, samt överluftsventiler i innerdörrar och innerväggar, förbättras ventileringen avsevärt.
Kostnadsfri rådgivning från Airmoves specialister
Vi erbjuder kostnadsfri vägledning om ventilation i självdragshus och uppvärmning. Du kan välja att bli kontaktad via telefon- och videosamtal eller besök i ditt hem. Under mötet går vi igenom ventilationssystemet i din bostad och ger tips på hur det kan förbättras. Om önskas, kan vi även lämna ett prisförslag för att lösa eventuella problem.
Koldioxidhalten avslöjar om ventilationen är tillräcklig
Mängden luftföroreningar som förekommer i luften efter rening via ett filter måste sedan transporteras bort av ventilationen. För att eliminera föroreningar är det nödvändigt med högre luftflöde än vad som krävs för att uppfylla inneboendes syrebehov.
För att undersöka om ventilationen är tillräcklig kan du mäta koldioxidhalten. Detta gäller särskilt bostäder med liten yta. För större bostäder har föroreningar vilka avges av byggnadsmaterial en högre betydelse. I dessa fall är inte halten av koldioxidhalten en lika bra indikation.
Innan du kontrollerar bostads luftkvalitet genom att mäta koldioxidhalten är det viktigt att ha i åtanke följande punkter:
- Använd mätutrustning som är anpassad för att mäta koldioxid.
- Mät kontinuerligt och registrera alla värden.
- Håll koll på mätningarna under hela perioden.
- Placera mätsonden i andningshöjd, minst 2 m från närmaste person.
- Utför mätningen under normala tider eller tills koldioxidhalten stabiliseras.
- Mät koldioxidhalten utomhus vid något tillfälle.
- Dokumentera andra faktorer som kan påverka resultatet, till exempel antal personer, vädring och temperatur.