Skip to content
5 Tecken på dålig ventilation innomhus

5 Tecken på dålig ventilation innomhus

5 tecken på dålig ventilation inomhus

Luften i vår bostad vittnar en hel del om vår livsstil och hälsa. Det kan dock vara svårt att identifiera den egentliga orsaken till det hela. Men genom att vara lite uppmärksamma och följa synliga ledtrådar avslöja att något inte riktigt står rätt till. 

Statistiken talar sitt tydliga språk

Enligt färsk statistik från Boverket kan dålig ventilation inomhus leda till en rad hälsoproblem, något som i slutändan påverkar livskvaliteten negativt. Nedan har vi sammanställt en tabell som visar några viktiga siffror som belyser situationen i Sverige:


Problemområde

Andel

Andel hushåll med otillräcklig ventilation.

20%

Koldioxidhalt som överstiger rekommenderade nivåer.

> 1 000 ppm

Rekommenderat luftflöde per m².

Minst 0,35 l/s

Andel svenskar som påverkas av dålig luftkvalitet.

33%

Antal dagar per år med förhöjda partikelhalter inomhus.

60 dagar

Genomsnittlig luftväxling i äldre byggnader.

0,2-0,3 luftväxling/h

Andel skolor med bristfälligt ventilationssystem

40%

Ökning av allergier kopplade till inomhusluft

25% på 10 år

Hur vet man om det är dålig ventilation?

Dålig ventilering tenderar ofta att visa sig i form av ett eller flera symptom. För att du ska slippa famla i mörkret kommer vi härnäst att diskutera fem vanliga indikationer på att luftkvaliteten behöver ses över.

1. Dålig lukt biter sig fast längre än vanligt

En lång exponering av lukter från matlagning, rök, husdjur med mera kan vara ett tecken på att ventilationssystemet inte fungerar optimalt. Orsaken till det hela kan vara blockerade ventilationskanaler med damm, smuts och andra partiklar.


Just därför är det viktigt att säkerställa ett obehindrat luftflöde. Samtidigt behöver man även underhålla ventilationsfläktar och andra delar av systemet för att säkerställa att allt fungerar optimalt.

2. Insidan av bostadens fönster immar igen

Kondensation på fönster bildas när varm och fuktig inomhusluft träffar kallare ytor - som fönsterglas. Detta exponeras i form av en tunn och genomskinlig hinna av vatten. Denna yta täcker ett kallt fönsterglas, något som i sin tur resulterar i en disig eller immig yta.


Förutom bildning av mögel och fukt kan en konstant hög luftfuktighet även orsaka skador på bostadens konstruktion. För att minska risken kan det vara klokt att investera i en avfuktare, särskilt när det kommer till badrum och kök.


Kom ihåg även att en regelbunden ventilering i samband med matlagning och bad kan bidra till att avlägsna överflödig fukt. Detta kommer även att förbättra den generella luftcirkulationen i hela bostaden.

3. Mögel synligt med blotta ögat i fuktiga utrymmen

Mögel som sprids i fuktiga utrymmen som badrum och kring fönsterkarmen är extremt viktigt att behandla. Sporerna som möglet producerar sprids nämligen lätt via luften och kan orsaka flera problem hos luftvägarna.


Du kan känna igen möglet i form av fläckar eller utslag. Färgen på fläckarna varierar, men i många fall har de en svart, vitt eller grön färg. Det hela sprider sig sedan via fuktiga ytor som tak, väggar och runt fönsterkarmar.


Regelbunden ventilering av utrymmen där mögel anträffats i kombination med avfuktare kan sänka fuktigheten och få den under kontroll. Skulle möglet ha brett ut sig till stora ytor kan det vara nödvändigt att anlita professionella tjänster.

4. Ofta förkylda eller irriterade luftvägar

Om du eller andra i hushållet upplever symptom som förkylning, eller irriterade luftvägar med till exempel hosta, kan dålig ventilation vara orsaken till det hela. Anledningen till detta är att luften inte cirkulerar, något som gör det möjligt för allergener, damm och föroreningar att bita sig fast.


Detta skapar i sin tur en ohälsosam miljö som kan komma att irritera luftvägarna, men även försvara immunförsvaret. Mögelsporer och hög luftfuktighet är också vanligt förekommande i hem med bristande ventilation.


Inneboenden kan därför besväras av symtom som andningssvårigheter, hosta och rinnande näsa under tiden som de vistas i hushållet. Ett sätt att förbättra innemiljön är att installera friskluftsventiler från Airmove - något som både är enkelt och kostnadseffektivt.

5. Snabb ansamling av damm

Damm är något som utgör en naturlig del av hemmet och är väldigt svårt att undvika helt och hållet. Men om ansamlingen växer snabbare än vanligt kan det vara ett tydligt tecken på att luftfilter behöver rengöras grundligt - alternativt bytas ut helt.


Att slarva med underhållet av ventilationssystemet kan även bädda väggen för bildandet av allergener som pollen och dammkvalster. Detta kan i sin tur förvärra tillstånd som allergier och astma hos känsliga individer.

Kan man bli trött av dålig ventilation?

Om luftkvaliteten i din bostad är bristfällig kan det hela leda till trötthet, dålig sömn och återkommande huvudvärk. Punkterna nedan beskriver hur din kropp påverkas av det hela:


  1. Hög koldioxidhalt → trötthet, huvudvärk.
  2. Dålig syretillförsel → minskad koncentration, energilöshet.
  3. Sömnstörningar → orolig sömn på grund av syrebrist.

Skulle dina symptom på huvudvärk och trötthet visa sig vara återkommande kan det hela vara en indikation på att inomhusluften är förorenad. Ett av de vanligaste anledningarna är höga nivåer av koldioxid, något som ofta leder till både trötthet och huvudvärk.


Andra anledningar kan härledas till flyktiga organiska föreningar vilka återfinns i kemikalier hos målarfärg, lösnings- och rengöringsmedel med flera. Genom att installera en luftrenare från Airmove kan du skapa förutsättningar för ett friskare inomhusluft!

Varannan svensk upplever trötthet

Enligt data från Folkhälsomyndigheten är det vanligaste att uppleva trötthet i samband med dålig ventilation inomhus. Tabellen nedan indikerar de vanligaste typerna av hälsoproblem som noterats hos individer i ett hushåll med bristfällig ventilation.

Airmove – Effektiva friskluftsventiler för en friskare luft

Om du för närvarande har en bristfällig ventilation inomhus, alternativt saknar en sådan helt och hållet, kan friskluftsventiler från Airmove vara lösningen på det hela. Med våra friskluftsventiler behöver du inte tänka på att reglera luftintaget på egen hand.


Istället kommer ventilen att göra det automatiskt och anpassa sig själv efter den rådande temperaturen utomhus. Produkten har en även inbyggd termostat som styr både luftspalten och den mängd luft som släpps.


Vid kallare temperatur minskar luftflödet till ventilen. Likaså ökar den igen när temperaturen stiger. Antalet ventiler som du behöver köpa in grundas på kvadraturen och antalet rum som du vill installera det i. 


Vår rekommendation är att installera en ventil för varje 25 kvadratmeter. Skulle utrymmet i fråga överstiga den nämnda kvadraturen rekommenderar vi dig att installera minst två ventiler.


Notera: Siffrorna ovan är avrundade till heltal för enkelhetens skull.

Checklista: Hur märker man om ventilationen är tillräcklig?

  • Regelbunden luftväxling:
    • Frisk luft ska kunna ta sig in och ut ur hemmet.
    • Undvik instängd luft genom att vädra dagligen.

  • Ingen imma på fönster:
    • Kondens på insidan av fönster är ett tydligt tecken på dålig ventilation.
    • Fönster utan imma visar att luftfuktigheten hålls på en bra nivå.

  • Jämn Luftkvalitet:
    • Hemmet ska kännas fräscht och fritt från unken lukt.
    • Inga spår av mögel eller fuktfläckar i hörn eller på väggar.
    • Luft som inte är för torr eller för fuktig bidrar till en bekväm miljö.

  • Tecken på frisk luft:
    • Du känner dig pigg och klar i huvudet när du är hemma.
    • Inga åkommor som huvudvärk eller trötthet kopplat till dålig luft.

Vanliga frågor

Är det dyrt att installera ventilation inomhus?

De behöver inte nödvändigtvis kosta skjortan att installera en effektiv installation inomhus. Om du till exempel väljer att installera en självreglerande och termostatstyrda friskluftsventiler från Airmove på egen hand blir kostnaden cirka 800 kr per ventil. Skulle du istället välja ett FTX-system kan fakturan landa upp till 80 000 kr efter ROT!

Hur lång tid krävs för att installera ventilation inomhus?

Den beräknade tidsåtgången avgörs av bland annat vilket ventilationssystem du väljer, den aktuella storleken på huset, huruvida du ska utföra jobbet etc. Om du vill komma billigt undan och installera det på egen hand kan du projektera cirka 90 minuter per ventil.

Är det svårt att installera ventilation på egen hand?

Självklart är det fördelaktigt att ha lite erfarenhet av liknande arbete. Vi vill understryka att även nybörjare som saknar erfarenhet kan utföra jobbet. Du kan hitta mer tips om hur du går till väga genom att besöka vår officiella YouTube-kanal.

 

 

 



Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping