Skip to content
Så får du bättre ventilation i källaren

Så får du bättre ventilation i källaren

Det är ingen hemlighet att källaren är en av de mest utsatta delarna av ett hus. Tyvärr medför detta ofta att luftkvaliteten är mindre trivsam att vistas i, något som många husägare har erfarenhet av, särskilt när det kommer till äldre byggnader.


Förutom den dåliga luftkvaliteten kan det hela även leda till fukt och mögel, där den sistnämnda kan i värsta fall orsaka allvarliga skador på grundkonstruktionen. Lyckligtvis kan du förhindra det hela genom att investera i rätt typ av ventilation.


Detta kommer även skapa förutsättningar för en mer hälsosam och trivsam inomhusmiljö för alla. För att bredda din förståelse kring ämnet kommer vi i denna detaljerade guide att diskutera i detalj hur du förbättrar ventilationen i din källare!

Därför ökar fukt och mögeltillväxt i källarutrymmen

Om du i huvudsak använder din källare som förvaringsutrymme är kravet på ventilation sällan lika viktig som för övriga delen av huset. Skulle du dock börja spendera mer tid i källaren än vanligt kommer det även ställas högre krav på ventilation och isolering.


En annan vanlig företeelse är att bygga om källaren med extra utrymme för tvättstuga, dusch och toalett. Detta bäddar vägen för en högre fuktmängd, kombinerat med utandningsluften från inneboende som vistas längre än vanligt i källarutrymmet.


En av de lösningarna som husägare väljer är att isolera källaren invändigt. Detta har som mål att hålla kvar värmen på insidan, något som även leder till en minskad energiförbrukning och lägre driftkostnader.


Tyvärr kan det hela bidra till en högre temperaturskillnad mellan inomhusluften och marken som omsluter källarens golv och väggar. Ett annat problem med temperaturskillnader är en ökad kondens, något som skapar goda förutsättningar för både röta och mögel att växa sig fritt!

Allmänna riktlinjer för en frisk inomhusmiljö

Att förbättra ventilationen i din källare är avgörande för att kunna upprätthålla en frisk och komfortabel inomhusmiljö. Samtidigt förebygger du även potentiella problem med fukt och mögel, något som redan nämnts kan orsaka allvarliga skador på grundkonstruktionen.


Nedan har vi sammanställt en överskådlig tabell med rekommenderade riktvärden vilka baseras på data som publicerats av Folkhälsomyndigheten gällande ventilation i källarutrymmen.


Beskrivning av parametrar

Lägenheter, hus och andra privatägda fastigheter.

Minsta uteluftsflöde

0,35 liter per sekund.

Lägsta luftväxling per timme

0,5 luftomsättningar per timme.

Maximal koldioxidhalt inomhus

1 000 ppm (parts per million).

Relativ luftfuktighet

Behöver ligga mellan 30 - 60% för att undvika bildandet av mögel.

Underhåll av ventilationssystem

Regelbunden rengöring var 6:e månad och kontroll rekommenderas för att säkerställa effektiv funktion och god luftkvalitet.

Placering av tilluftsdon och givare

Korrekt placering är avgörande för optimal funktion; felaktig placering kan leda till ineffektiv ventilation.

Vad är det som orsakar unken källarlukt?

Den unkna lukten från källaren är tyvärr en vardag för många. Anledningen till det hela är ofta dålig ventilation, Fuktig stillastående luft surnar, något som vanligtvis leder till hög fuktighet. Den höga halten av fukt erbjuder ideala förutsättningar för mögel och sporer att frodas i.


När organismerna förökar sig har de en tendens att avge unken doft, vilket även kan sprida sig till resten av bostaden om inga konkreta åtgärder vidtas. Förutom att det luktar illa kan det hela även leda till allvarliga problem med hälsan.


Samtidigt kan det också finnas andra anledningar till unken källarlukt, som till exempel äldre byggmaterial. Detta beror särskilt påtagligt om byggmaterialet tidigare i tiden blivit exponerat för fukt eller mögel.


En annan vanlig orsak är bristfällig rengöring. Med tiden kan smuts och andra partiklar förstärka lukten om inte källarutrymmet rengörs regelbundet. Även om det inte löser grundproblemet med dålig ventilation är det fortfarande viktigt att hålla källaren ren.

Hur installerar du ventilation i källaren?

För att installera ventilation i din källare på egen hand är det framför allt viktigt att planera luftflödet samt välja rätt produkter. För att hjälpa dig på traven kommer vi härnäst att redogöra för de steg som omfattar det hela:


  • Utvärdera behovet. Börja med att kontrollera i vilken del av källaren som fukten och lukten upplevs som värst.
  • Planera luftflödet: Visualisera strategiska platser gällande var du ska placera dina tilluftsventiler och frånluftsventiler.
  • Välj rätt produkter: Produkter som Airmove 3.5 Källarventil har designats och utvecklats med målet att förbättra ventilationen i din källare.
  • Installera ventiler: Om du valt andra varumärken än Airmove är det viktigt att följa installationsanvisningen till punkt och pricka.

När kan du göra det själv?

När problemet med ventilation i källaren är begränsat till unken luft eller lätt fukt är det enklare att ta sig an utmaningen på egen hand. Våra produkter, till exempel Airmove 3.0 med flera, har utformats med enkelheten i fokus. 


Detta innebär i sin tur att även om du råkar vara en husägare som inte har skaffat sig erfarenhet av liknande projekt ska du känna dig trygg med att kunna genomföra installationen på egen hand!

När ska du anlita en expert?

Som husägare kan det vara svårt att avgöra när du ska anlita en expert på ventilation. Tumregeln är att inte försöka åtgärda problemet på egen hand om till exempel mögel hunnit sprida sig över hela källaren.

Placering av ventiler i källaren

När du väljer en av Airmoves produkter är det viktigt att placera ventilerna på rätt sätt. Detta kommer bland annat säkerställa att luften cirkulerar effektivt men även att den fuktiga luften transporteras ut.

Placering av ventiler

  • Tilluftsventiler: Vi rekommenderar dig att placera tilluftsventiler nära taket, helst på ytterväggarna. Detta kommer göra det möjligt för den friska luften från utsidan att enklare hitta in i källaren.

  • Frånluftsventiler: Fokusera på att placera frånluftsventilerna högt upp, helst nära källarens tak. Genom att göra så kommer du att effektivare kunna transportera ut den fuktiga luften.

Produkter som Airmove 3.5 har designats för att enkelt kunna monteras på väggar, samtidigt som de säkerställer en effektiv cirkulation av luften. 

Avslutande ord

Att förbättra ventilationen i källaren är en viktig del av att skapa en hälsosam och hållbar inomhusmiljö. Detta blir ännu viktigare om du eller andra inneboenden tenderar att vistas under längre perioder i utrymmet.

Med rätt produkter, som till exempel den prisvärda Airmove 3.5 och Airmove 2.0, kan du förbättra luftcirkulationen och minska risken för unken lukt och bildandet av fukt. Detta kommer även att resultera i en friskare inomhusluft, något som främjar alla i bostaden!

Vanliga frågor

Är det svårt att installera ventilation på egen hand?

Nej, du kan ofta installera ventilation själv, särskilt om det handlar om enklare lösningar som att sätta in tillufts- och frånluftsventiler. Om du känner dig osäker är du självklart välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.

Vilken är den billigaste lösningen för en bättre ventilation i källaren?

Den billigaste lösningen för ventilering i källarutrymmen är att installera frånlufts- och tilluftsventiler. Har du dock ett betonghus kan du behöva hyra in specialmaskiner vilka klarar att borra sig igenom materialet.

Räcker det med att ventilera källargolvet?

Ventilerade golv i källarutrymmen kan förbättra både lukten och luften. System för att ventilera golv används ofta då man har Radonproblem i fastigheten. Dock är det fortfarande vanligt att ventilera andra delar av källaren, särskilt om du har låtit uppföra våtutrymmen som till exempel tvättstuga eller badrum.



Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping