Skip to content
Var ska friskluftsventil och tilluftsventil placeras?

Var ska friskluftsventil och tilluftsventil placeras?

För att inomhusluften ska vara behaglig är det viktigt med god ventilation. Ett sätt att åstadkomma det hela är att investera i kostnadseffektiva och framför allt effektiva friskluftsventiler och tilluftsventiler. 


Dessa ventiler säkerställer att den friska luften kommer in i bostaden. Genom korrekt installation och placering kan du förbättra luftkvaliteten avsevärt, minska risken för fuktproblem, men även reducera din energiförbrukning.


För att hjälpa dig på traven kommer vi i denna guide att diskutera allt som du behöver veta och lite därtill när det kommer till placeringen av friskluftsventiler och tilluftsventiler för bästa möjliga effekt.

Var ska tilluftsventiler placeras?

Den främsta uppgiften för en tilluftsventil är att släppa in frisk luft i vardags- och sovrum, utrymmen där många av oss spenderar mycket av vår tid. Placeringen av tilluftsventiler ska möjliggöra att luften sprids effektivt, samtidigt som drag motverkas.

Rekommenderade placeringar 

  • Längs ytterväggar: En vanlig placering av tilluftsventiler är längs dina ytterväggar. Du kan även kombinera båda placeringarna beroende på bostadens konstruktion.

Var ska du placera en frånluftsventil?

I föregående avsnitt diskuterade vi placeringen av en frånluftsventil. Härnäst är det dags att ta oss an hur frånluftsventiler ska placeras. Just frånluftsventiler är avgörande i utrymmen där förorenad luft och fukt behöver vägledas ut. 


Vi bör aldrig placera ventiler i kök eller badrum. Om frånluftsventiler installeras på ett felaktigt sätt kan den dåliga luften sprida sig till andra delar av huset, vilket kommer försämra inomhusmiljön för alla inneboenden.

Optimal placering

  • Mot taket: På grund av att den varma luften stiger är det betydligt mer effektivt att placera frånluftsventiler mot taket, egentligen så högt upp på väggen som möjligt. På detta sätt fångas både fukt och lukt omgående, samtidigt som du förhindrar spridning till övriga utrymmen. I och med att Airmoves automatiskt termostatreglerade ventiler styr all inkommande luft uppåt så tar vi tillvara på den värmebarriär som alltid samlas vid undertaket och blandar ut den med färskt syre så att den kan sprida ut sig yttligare i bostaden.
  • Nära källor till fukt och lukt: I badrummet bör du montera en frånluftsfläkt som är konstantgående, gärna med en fuktsensor som för ut den fuktiga luften fortare. En Airmove Flow 100 eller Airmove Flow 125 gör precis det. 

Vilken höjd rekommenderas för en friskluftsventil?

När det kommer till höjden för en friskluftsventil är det avgörande när det kommer till luftflödet och komforten för det specifika utrymmet. En felaktig planering kan nämligen resultera i både drag och obehag. 

Rekommenderad höjd

  • 1,8 - 2 meter ovanför golvet: Denna höjd möjliggör att luften blandas tillräckligt innan den når dina lungor. Förutom att blanda luften minskar denna höjd risk för bildandet av drag.

Airmove 3.0 smart tilluftsventil

Airmoves tilluftsventiler är smarta och effektiva. Produkten har utrustats med en temperaturkänslig termostat med kapaciteten att styra sig själv. Detta möjliggör i sin tur justering av ventiltallriken automatiskt. 


Luftspalten och mängden luft anpassas efter temperaturen utomhus. När termostaten är i autoläge minskar luftflödet när det blir kallare ute. När temperaturen stiger, ökar lufttillförseln. På så sätt får du alltid rätt mängd luft, utan att behöva göra något själv.

Spara energi och pengar

Att installera frisklufts- och tilluftsventiler kan avsevärt förbättra inomhusluften och samtidigt bidra till energibesparingar. Nedan presenteras statistik och information från Boverket som vi anser vara viktig att känna till.


Egenskaper för frisklufts- och tilluftsventiler

Numeriska värden och procentsatser

Förbättrad luftkvalitet

99% av föroreningar reduceras

Optimalt luftflöde

0,35 l/s per m² golvyta

Energibesparing

Upp till 85% värmeåtervinning

Bullernivå

15-20 dB(A) reduktion

Underhållsbehov

Inspektion var 6:e månad

Lufttemperatur 

±1 °C variation

Fuktkontroll

Förhindrar 90% av mögelbildning

Hur sätter du in en friskluftsventil?

Det är tämligen enkelt att sätta in en friskluftsventil. Vi på Airmove har som mål att alla ska kunna klara av installationen utan att förta sig. Nedan följer en kort steg-för-steg instruktion om hur du går tillväga:


  1. Välj utrymmen. Börja med att identifiera var du behöver frisk luft som mest. Till exempel nämnde vi inledningsvis att vi ofta spenderar mest tid i sov- och vardagsrum, vilka är de utrymmen som du ska fokusera på initialt.

  1. Mät och markera. Härnäst behöver du markera en plats där friskluftsventilen ska monteras. Använd dig av en snickarpenna eller andra markörer beroende på ytterväggens material.

  1. Borra hålet. Använd dig av en borr med rätt storlek för att kunna borra ett tillräckligt stort hål. Om du har en betongvägg är det vanligt att använda en slagborr med hög effekt.

  1. Montera ventilen. Montera därefter friskluftsventilen enligt de instruktioner som anges av Airmove. Det är viktigt att inte avvika från våra instruktioner eftersom det kan resultera i felmontering och sämre effekt.

  1. Isolera kanten. Säkerställ även att kanten runt friskluftsventilen är tillräckligt isolerad. Detta för att minska risken för att kallras bildas. Kontrollera gärna en extra gång för att slippa obehag efter installationen. 

  1. Testa luftflödet: Kontrollera att luften flödar in jämnt. Ett enkelt sätt att göra detta är att hålla en bit toalettpapper framför ventilen. Om toalettpappret böjs inåt innebär det att ventilen installerats korrekt enligt anvisningar.

Vad kostar det att sätta in friskluftsventiler?

När det kommer till att installera friskluftsventiler varierar kostnaden beroende på modell och den typ av metod som används vid installationen. Härnäst följer en generell överblick gällande material- och arbetskostnad.

Prisintervall


  • Arbetskostnad: Om du väljer att anlita en auktoriserad installatör kan arbetskostnaden landa på 1 500 - 3 000 kr per ventil.

Vad påverkar priset?

  • Antal ventiler som installeras.
  • Typ av material som ska borras.
  • Eventuella kostnader för isolering och efterjusteringar.

Avslutande ord

Placeringen av friskluftsventiler och tilluftsventiler är avgörande för en friskare inomhusluft. För att lyckas med uppdraget är det viktigt att placera ventilerna på strategiskt utvalda platser och med rätt höjd.


Produkter som Airmove 3.0 Friskluftsventil och Airmove Manuell Friskluftsventil har visat sig vara ytterst effektiva när du strävar efter ett välventilerat hem. Genom att följa riktlinjerna som i denna guide kan du både spara energi och skapa förutsättningar för en lägre driftkostnad.

Vanliga frågor

Hur många tilluftsventiler ska jag beställa?

Det är väldigt svårt att svara på denna fråga i detalj utan att faktiskt känna till storleken på din bostad. På en generell nivå bör du sikta på att installera tilluftsventiler i alla rum, förutom i dina(a) badrum och kök.

När krävs det fler tilluftsventiler för samma utrymme?

När utrymmet som du planerar att låta installera tilluftsventiler överstiger en kvadratur på minst 25 kvm är det rekommenderat att låta minst två tilluftsventiler installeras. I andra fall kommer du släppa in mindre frisk luft.

Är det tillåtet att stänga av tilluftsventilerna under vintermånaderna?

Nej, du ska inte stänga av ventilerna under vintern, även om temperaturen sjunker långt under minusstrecket! Kom ihåg att vid stängning av ventilerna ökar även risken att mögel och fukt får enklare fäste.



Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping