Självdragshus är en vanlig typ av konstruktion inom riket, särskilt när det kommer till äldre byggnader. Till skillnad från nya hus som ofta har modern ventilation, förlitar sig äldre hus på naturliga krafter som temperatur- och tryckskillnader när det kommer till att ventilera hemmet.
Tyvärr har äldre hus en benägenhet att drabbas av diverse problem relaterade till ventilationen. Detta påverkar i sin tur inomhusmiljön på ett negativt sätt. Lyckligtvis kan du på egen hand vidta en rad kostnadseffektiva åtgärder för att minska risken för det hela.
Därför kommer vi i denna guide att fokusera på att förse dig med praktiska tips om hur du går tillväga för att förbättra ventilationen i ett självdragshus. Detta kommer hjälpa dig att skapa ett hälsosammare inomhusklimat men även bidra till en högre komfort för alla i hushållet!
Boka en gratis konsultation med Airmove
Passa på och boka en gratis konsultation med en av våra experter. Vi erbjuder rådgivning via telefon, videosamtal och i vissa fall ett hembesök. Under samtalet diskuterar vi den existerande ventilationen i din bostad och förser dig med råd kring olika förbättringar.
Vilka tecken kan påvisa att du har bristande ventilation?
Att identifiera tecken på bristande ventilation är det första steget mot att lösa grundproblemet. När det kommer till kritan så måste du ju först veta var du ska börja innan du kan åtgärda det hela! Därför har vi nedan sammanställt ett antal vanliga symtom som du behöver vara särskilt uppmärksam på:
● Fuktfläckar: Har du fuktfläckar på väggarna? Då behöver du vara extra uppmärksam eftersom det kan vara tecken på dålig ventilation.
● Unken lukt: Upplever du att det luktar unket är det en tydlig signal på att ventilationen inte är tillräcklig.
● Kondens: Om det bildas kondens på insidan av fönstren, särskilt under vintern, indikerar det på att luftcirkulationen inte är tillräcklig.
● Hälsoproblem: Upplever du ofta oförklarlig trötthet, huvudvärk eller andningsbesvär när du vistas i din bostad? Detta kan ha sin förklaring i dålig luftkvalitet.
Självklart kan det även finnas andra orsaker till bristande ventilation men ovanstående symtom är ofta boven i dramat.
Hur påverkas man av dålig ventilation?
Den dåliga luften kan påverka din hälsa på flera olika sätt. Du kan till exempel bli trött, få svårt att hålla fokus, men även uppleva en kvalmig luft. Lider du även av allergier eller astma kan den dåliga luften förvärra det hela.
När du byter ut inomhusluften på ett effektivt sätt kommer du även sänka halterna av koldioxid, fukt och andra skadliga föroreningar vilka tenderar att förekomma i den förorenade luften. Andra tecken på att du behöver se över kvaliteten på luften kan vara:
● Huvudvärk: Om du ofta upplever huvudvärk, särskilt i samband med uppvaknande, kan det vara ett tecken på att det saknas tillräckligt med frisk luft i sovrummet.
● Hosta: Har du återkommande hosta, utan att en bakomliggande förkylning eller influensa ligger bakom, kan det vara tecken på dålig luftkvalitet.
● Ögon: Är dina ögon ofta röda och irriterade är det viktigt att se över ventilationen och luftkvaliteten omgående eftersom det kan vara tecken på mögel.
Hur fungerar ventilation med självdrag?
Självdragsventilation är i särklass den äldsta formen av ventilation i svenska hus. Det hela bygger på termik, det vill säga att man förlitar sig på uppåtgående varmluft. När du förlitar dig på självdragsventilation kommer den varma luften att försvinna via luftkanaler i takt med att den stiger.
Detta skapar i sin tur ett undertryck när luften utifrån tar sig via otätheter, till exempel via dåligt isolerade fönster. Du kommer dock få ut mest av självdragsventilationen under vintermånaderna då skillnaderna mellan temperaturen inom- och utomhus är stora.
Samtidigt är det just under vintern som självdragsventilationen behövs mest, särskilt när det kommer till äldre hus. En annan viktig detalj inom sammanhanget är att ventilation med självdrag fungerar mer effektivt i flerplanshus.
Självdragsventilation: Luftflöde kontra temperaturskillnad
Grafen nedan baseras på en studie från Karlstads Universitet och påvisar det tydliga sambandet mellan temperaturskillnad och luftflöde i hus vilka förlitar sig på självdragsventilation.
Så optimerar du ventilationen i ett självdragshus
Ett vanligt förekommande problem med självdragsventilation är begränsat tilluftsflöde. Genom att installera en automatisk tilluftsventil som Airmove 3.0 i alla rum (förutom våtrum och kök) skapar du förutsättningar vilka gör det möjligt att tillföra högre andel tilluft än tidigare.
Det är heller inte ovanligt att luften har svårt att flöda ut ur huset eftersom den existerande lösningen inte är tillräckligt effektiv. Skulle det visa sig vara fallet är det rekommenderat att montera en frånluftsfläkt i våtutrymmen för att optimera luftflödet.
Många äldre hus har även byggts med källare, något som ställer ytterligare krav på god ventilation. Detta gäller särskilt om du bestämmer dig för att bygga om källarutrymmet, med våtutrymmet som tvättstuga och dusch.
Förutom att slippa unken källardoft och hög luftfuktighet kommer du även att minska risken för mögel och dyra reparationer. En kostnadseffektiv lösning är att investera i en källarventil som kostar mindre än tusenlappen!
Tips! Installera friskluftsventiler i bostadens olika utrymmen. En tumregel är att använda en tilluftsventil per 25 m2. För våtrum behöver du förstärka självdraget ytterligare med extra fläktar. Fokusera särskilt på fläktar som konstant är i drift, samtidigt som de kan justeras beroende på mängden fukt i våtrum.
Förslag på lösning
Om vi leker med tanken att du bor i en villa med självdragsventilation på 150 m2 med fyra sovrum, ett vardagsrum och två badrum kommer du att behöva 6 friskluftsventiler - helst med autoreglering - för att kunna tillgodose dina behov enligt följande:
● 1 friskluftsventil för varje sovrum.
● 2 friskluftsventiler för vardagsrummet.
● 1 frånluftsfläkt för varje badrum.
Vi har baserat ovanstående behöver på 1 friskluftsventil per 25 m2 boyta genom att dela 150 m2/25, vilken i sin tur resulterar i 6 friskluftsventiler.
Avslutande ord
Det behöver inte vara särskilt svårt och dyrt att förbättra ventilationen i ett självdragshus. Regelbunden underhåll, rengöring av ventilationskanaler och installation av värmeförflyttare som till exempel Airmove 3.0 kan göra underverk för inomhusklimatet.
Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, eller har andra funderingar, rekommenderar vi dig att komma i kontakt med oss på Airmove. Vi kan förse dig med rekommendationer gällande förbättringar och produkter - helt kostnadsfritt!
Vanliga frågor
Vilka är de vanligaste orsakerna till att självdragshus påverkas negativt?
När det sker förändringar i huset, till exempel i samband med renovationer i form av tilläggsisolering eller installation av en ny värmekälla som vedkamin, kan det hela medföra att självdragsventilationen påverkas negativt.
Vad innebär förstärkt självdragsventilation?
Du kan förstärka din självdragsventilation genom att installera en fläkt på taket. Enheten behöver även ligga i närheten av kanalerna för frånluft. Genom att få lite mer fart på frånluften kommer du även att öka luftflödet och därav förbättra ventilationen.
Är det rekommenderat att stänga av ventilerna under vintern?
Det är inte ovanligt att bostadsägare väljer att stänga av tilluftsventiler för att minska sina kostnader för uppvärmning. Vi avråder dock från att göra detta eftersom det kommer leda till både dålig inomhusluft och problem med fukt.