Antalet friskluftsventilen styrs av hur många rum som finns i huset samt storleken på rummen. Tumregeln är en friskluftsventil i varje rum förutom kök och badrum.

Var ska friskluftsventil och tilluftsventil placeras?

Frisk luft i ditt hus är en förutsättning för att du och ditt hus ska må bra. Bor man i ett självdragshus och vill få in tillräckligt med frisk och fräsch luft behöver man installera friskluftventiler. Friskluftsventiler är till för att just tillföra frisk luft till huset. 

En förutsättning för att frisk luft ska komma in genom friskluftsventilen är att luft kan komma ut ur huset. En tumregel är att det ska finnas en friskluftsventil i varje sovrum samt vardagsrum. I köket går luften ut genom köksfläkten och i badrummet går luften ut med hjälp av en badrumsfläkt. Luft in i sovrummen. Luft ut i kök och badrum. 

Ytterligare en sak som är viktig för att friskluftsventiler ska fungera är att luften kan strömma fritt mellan alla rummen. 

Ett sista tips är att badrumsfläkten bör gå konstant, inte bara vid förhöjda fuktnivåer. 

Placering friskluftsventil / tilluftsventil

Antalet friskluftsventiler styrs av hur många rum som finns i huset samt storleken på rummen. Tumregeln är en friskluftsventil i varje rum förutom kök och badrum. Om rummet är större än 25 kvm bör två stycken friskluftsventiler monteras. 

Friskluftsventilen placering på väggen bör göras en bit ovanför ett fönster. Snett åt sidan.

Airmove har lösningen med smarta tilluftsventiler 

Ventilen har en temperaturkänslig och helt självreglerande termostatbulb som reglerar ventiltallriken och anpassar luftspalten, samt luftmängden efter utetemperaturen. I sitt autoläge minskar lufttillförsel vid fallande utetemperatur och ökar vid stigande utetemperatur.

Gratis rådgivning av våra experter på inomhusklimat.

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning gällande ventilation i självdragshus samt värme. Vi erbjuder rådgivning via telefon, videosamtal eller fysiskt hembesök. Under rådgivningssamtalet går vi igenom ventilation hus. Vi ger råd om förbättringar och om behov finns kan vi ge ett kostnadsförslag för att åtgärda eventuella problem

Klicka här för att boka rådgivning